Lejringspude

Om produktet

Halv Charlie lejringsmetoden anvendes for at opnå en stabil lejring med et neutralt lejringsmønster, hvor hofte- og knæled er i hvilestilling. Hvis dette ikke er tilfældet, vil man efter kort tid have en oplevelse af ubehag eller at kroppen ikke slapper af.

Et neutralt lejringsmønster skal altså sikre at personen bliver ved med at ligge godt i sengen.
Et neutralt lejringsmønster indebærer at personens rygsøjle er uden vrid og at alle led er i hvilestilling.

Det vil sige at personens skulder og hofte skal ligge i samme højde og i en lige linje ud for hinanden samt at benene er let bøjet og i en let udadgående vinkel.

’Halv Charlie’ lejringsmetoden indebærer lejring af benene på denne måde. For at bevare det neutrale lejringsmønster når personen ligger i sengen er det nødvendigt at skabe en stabil lejring. Hvilke lejringspuder der anvendes, har stor betydning for hvilken stabilitet der opnås i lejringen. Lejringspuder skal være faste nok til at personen forbliver i den optimale liggestilling, men skal samtidig være bløde nok til at forme sig efter kroppen og være komfortable for personen. Hvis lejringspuderne er for bløde eller mister sin form vil personens liggestilling ændre sig efter kort tid. Det kan både betyde at personen kommer til at ligge ukomfortabelt og det kan også øge risikoen for shear.
’Halv Charlie’ lejringsmetoden kan nemt opnås med Levabos trykaflastende lejringspude af samme navn. Med lejringspuden sikrer man også trykaflastning af knæ, ankelknoer og hæle. Lejringspudens udformning giver støtte på både indersiden og ydersiden af knæene, så der opnås en stabil og behagelig lejring. Fordi lejringspuden er luftbaseret, tilpasser puden sig personens liggestilling uden at den mister sin form.

Halv Charlie lejringspuden placeres under og mellem brugerens knæ i sengen. Herefter tjekkes det at hofte og knæ er let bøjet, og at brugerens ben ligger i en let udadgående vinkel. Flyt benene indtil dette opnås. For en optimal lejring anbefales det, at der laves et let knæ knæk og en let elevering af hovedgærdet.

’Halv Charlie’ lejringsmetoden anbefales i den nationale kliniske retningslinje for forebyggelse af tryksår.
Den kan du læse her: https://www.sst.dk/da/Viden/Sundhedsvaesen/NKR-og-NKA/Puljefinansierede-NKR/Forebyggelse-af-Tryksaar-hos-voksne-over-18-aar

I den nationale kliniske retningslinje anbefales også lejringsmetoden LiN, som står for ’lejring i neutralstilling’. Neutralstilling vil sige at alle led hverken er bøjet eller overstrakt. Lejringsmetoden har til formål at sikre en stabil og komfortabel hvilestilling som også er med til at forebygge blandt andet tryksår og kontrakturer hos personer som er sengeliggende og har nedsat mobilitet. Grundtanken bag LiN er i stor udstrækning den samme som ’Halv Charlie’ lejringsmetoden – sidstnævnte fokuserer dog kun på lejring af underkroppen.

I LiN lejringsmetoden skal der være symmetri mellem højre og venstre kropshalvdel, og man fokuserer på lejring af hele kroppen og ikke blot enkelte kropsdele. Derfor skal hele kroppen støttes af lejringsmateriale, som for eksempel lejringspuder eller puder og dyner som er faste nok til at sikre en stabil lejring – evt. sammenfoldede. Fordi hele kroppen støttes af lejringsmateriale, opnås en bedre trykaflastning fordi trykket fordeles på et større areal.

Udgangspunktet for lejringen er at personens ansigt vender fremad; at rygsøjlen er uden vrid eller bøj; at skuldre ligger lige ud for hinanden; at skuldre og hofte er parallelle; og at næse, knæ og tæer er i samme retning.

Til at gennemføre en lejring i neutralstilling kan du anvende Halv Charlie lejringspuden under og mellem benene samt en Universal Long lejringspuden under hver af personens arme.

Læs mere om LiN her: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4321212/

Anvendelse

All Up er ikke oppustet ved levering, men er hurtig og enkel at tage i brug.
 
  • Pude foldes ud og pumpen/pusterøret indsættes i den selvlukkende ventil.
  • Puden pumpes op indtil det omsluttende ‘stop op’ papirbånd brister og pumpen/pusterøret fjernes.
  • Puden er nu klar til brug.
  • Brugerens fod placeres i hæleløfteren og båndet lukkes over åbningen.
  • Puden kan pumpes op igen, hvis den mister luft. Hvis den pumpes for hårdt kan den medfølgende adapter bruges til at justere lufttrykket.
  • Puden kan anvendes i 6-8 uger.

Produktspecifikationer

Produktnummer 70213
HMI nr. N/A
Størrelse (cm) 78 x 68 x 26
Pakning 6 stk, ren
Max brugervægt 150 kg

Produktkategorier

Handler du privat, gå til Shoppen.
Er du sundhedsprofessionel eller forhandler, kontakt Levabo.